top of page

ANITA SKRETTEBERG: 2A                    

 

SYSKRIN

 

Jeg vil vise fram en kvinnehistorie som omtrent ikke lenger finnes i vår vestlige verden. De minner oss om en tid da alt måtte gjøres for hånd.

 

OM PROSJEKTET: Jeg elsker syskrin og sybord og den historiske betydning de har på godt og vondt. Her kaller jeg dem syskrin alle sammen. Jeg har en stor samling av store, små, enkle, eksklusive og mantarhvamanhaverskrin, for eksempel en tom isboks, en gammel sminkekoffert eller en liten oppbrukt niveaeske.. Jeg vil formidle denne fascinasjonen for hva de har betydd  historisk og hviken skatt det er å få, arve eller kjøpe et sybord med autentisk innhold. Jeg ville vise mangfoldet med å ha en serie av flere små lerret, nå 8 stk, med forskjellige bilder av syskrinene. Mangfold er stikkordet, så da tilegner jeg forskjellige sy-stoppemetoder  til de forskjellige skrinene. Metoden er mixed media med bl.annet collage, akryl, blyanttegning, tråd, ullgarn, tekstil og andre ting man har i et syskrin. Jeg vil vise fram en kvinnehistorie som omtrent ikke lenger finnes i vår vestlige verden. De minner oss om en tid da alt måtte gjøres for hånd. Å stoppe jakkeermer, sokker  osv. var en dyd av nødvendighet og kvinnene måtte gjerne sitte om kvelden i dårlig lys for å ha helt og rent tøy til neste dag. Til seg selv, mann og barn og kanskje flere. Æren lå i å ha det helt og rent om det var aldri så gammelt og slitt. Å undersøke et skrin med autentisk innhold gir for meg en stund der tid og sted forsvinner og jeg formelig sanser kvinners drømmer, oppfylte og brustne, sammenbitte tenner eller pur lykke mens hun broderer, syr nytt, reparerer, fyller brudekista, lager restepledd osv. Det er ikke bare knapper og glansbilder. Fremdeles et prosjekt

 

BIO: Født 1963 i Drammen, flyttet mye, har vært kreativ hele livet, men ikke bevisst om det før de senere år. Det har derfor blitt mange praktiske helgekurs i mange forskjellige kreative og kunstneriske temaer:  Monoprint, grafikk, tredreiing, veving, sprang (rødlistet håndarbeid) og acrylic pouring for å nevne noen. Det førte til et ønske om å få en mer sammenhengende og seriøs tilnærming .Da ble det 2-årig billedkunstutdannelse på Nydalen kunstskole. Det blir mer.   

 

KONTAKTINFO:

Tlf. 97726711

Epost.  anita.skretteberg@gmail.com

 

 

VERKSLISTE  ( de fem første av foreløpig 8 varianter)

  1. Syskrin 1 Elsk din mann, 20x20 cm, mixed media på lerret

  2. Syskrin 2 Roser er bare tull, 20x20 cm, mixed media på lerret

  3. Syskrin 3 Bunadsøm, 20x20 cm, mixed media på lerret

  4. Syskrin 4 For fine fruer, 20x20 cm, mixed media på lerret

  5. Syskrin 5 Bestemor Kittys, 20x20 cm, mixed media på lerret

Syskrin 1 Elsk din mann, 20x20 cm, mixed
Syskrin 2 Roser er bare tull, 20x20 cm,
Syskrin 3 Bunadsøm,  20x20 cm, mixed med
Syskrin 4 For fine fruer20x20 cm, mixed
Syskrin 5 Stoppet hull med ullgarn, 20x2
bottom of page